Ljómi frá JK

Ljómi frá JK Kilpailukalenteri Jälkeläiset

Tämä hevonen on virtuaalihevonen!

   
© Jonna K.

KRJ-III
17 (5+6+6) - 41 - 15 - 0 - 2,5 = 75,5 p.
Huhtikuu 2012 ylim. tilaisuus

Ljómi frá JK

Virallinen nimi Ljómi frá JK Kutsumanimi Ljómi
Rotu Islanninhevonen Sukupuoli Tamma
Syntymyäaika, ikä 15.08.2010,    6 vuotta Säkäkorkeus 137 cm
Väri Ruunivoikko Käynti 5-käynt, ko HeA, re 90cm
Kasvattaja Fjarlæg Stöðugt Omistaja Jonna K., VRL-00327
Asuinpaikka Pöllömetsä Rekisterinumero VH12-030-0014

Ljómi on täyttänyt 15/08/2011 4v ja 13/02/2012 6v, ikääntyy VAI-järjestelmällä.
Lisää ikääntymisestä sivun alalaidassa

Luonnekuvaus

Ljómi on luonteeltaan kipakka tyttö. Islannista kotoisin oleva tamma ei kaihda menoa ja meininkiä vaan tykkää revitellä niin este-, koulu- kuin askellajikentilläkin. Askellajeista passi sujuu paremmin kuin töltti, mutta molempia on tullut harjoiteltua ja neitiä voikin viedä hyvällä mielellä kilpakentille. Koulu- ja esteratsastuksesta Ljómi nauttii myöskin, joskin kouluratsastus on ehdottomasti se vahvempi puoli. Askellajiratsastus on jäänyt nyt enemmän harjoittelu- ja harrastuspohjalle, vaikka kisattukin on ihan menestyksekkäästi. Ratsastaessa Ljómi on energinen ja ratsastajan täytyy olla tarkkana, jotta neiti pysyy hallinnassa. Osaavan ratsastajan käsissä ei ongelmia pitäisi juuri ilmetä, Ljómi kyllä kuuntelee myös ratsastajaansa menohaluistaan huolimatta. Talutettaessa Ljómi on rauhallisempi.

Hoidettaessa Ljómi on helpohko. Eipä tuo mikään rauhallisuuden perikuva ole silloinkaan, mutta mikään tietty hoitorutiini ei ole tuottanut erityisiä ongelmia eikä Ljómi laita hoidettaessa vastaan. Pesupaikalle tyttöä saa kyllä houkutella hieman, vaikka kyllähän se vesikin on ihan hauska juttu sitten kuitenkin. Ottaa suitset suuhun hyvin eikä karkaa alta edes ratsastajan noustessa selkään. Ljómi tykkää tarkkailla hoitajan puuhia ja pieni turvan töytäisy siellä täällä ei neidin kanssa ole ihme. Myös kaikenmoinen lepertely Ljómin kanssa on sallittua ja jopa toivottavaa.

Sukutaulu

Ljómi on tuontihevonen, eli sillä ei ole linkitettävää sukua!

isl-o. Snjókarl isl-o. Tilkynna isl-o. Latur
isl-t. Eirðarlaus
isl-t. Tímarit Sár isl-o. Miskunnsamur
isl-t. Músin Eyra
isl-t. Krulla isl-o. Syfjaður isl-o. Andvarp
isl-t. Smári
isl-t. Vinur isl-o. Forvitinn
isl-o. Villtur

Ljómi on kotoisin islannin itäosasta, pieneltä kasvattajalta. Ljómin suku sisältää niin askellajiratsastuksen, kuin muidenkin lajien harrastajia/kilpailijoita laidasta laitaan.

i. Ljómin isällä on muutaman kilpailun kokemus paikallisista kilpailuista askellajiratsastuksen saralla, mutta omistaja ei ole painottanut Snjókarlin kilpailemiseen vaan lähinnä harraste- ja jalostustoimintaan. Snjókarl on 5-käyntinen islanninhevosori, väriltään herra on ruunikko. Snókarlilla on ratsastettu askellajien lisäksi myös kouluratsastusta ja se onkin ollut paikallisten nuorten ratsastajien valmennuskäytössä mm. kiltin, mutta reippaan luonteensa ansiosta. Säkää herralta löytyy tasan 140cm.

e. Ljomin emä asustelee samalla tallilla kuin sulhonsakin, joskin on yksityisomistuksessa tallin vakiokävijällä. Krullaksi kutsuttu ruunivoikko issikkatamma kilpailee islannissa askellajiratsastuksen saralla enemmän tai vähemmän aktiivisesti 5-käyntisten luokissa. Menstystäkin on kertynyt jonkin verran, erityisesti passiluokat ovat sujuneet rouvalta hyvin. Kilpakäytön lisäksi Krullaa vuokraa 15-kesäinen tyttö (Katrín) joka käy tamman luona kahdesti viikossa. Katrín lenkkeilee Krullan kanssa maastossa ja harjoittelee myös askellajiratsastusta tamman kanssa. Luonteeltaan Krulla on rakastava ja rauhallinen neitokainen. Reippautta saa ratsastaessa hakea hieman, mutta tottelevaisuusastekin on hyvä. Säkää Krullalta löytyy 137 cm.

ii. Snjókarlin isä Tilkynna asustelee yksityisomistuksessa Islannin itäpuolella kilpaillen askellajiratsastuksen sekä kouluratsastuksen (Helppo A) saralla. Väriltään Tilkynna on ruunikko ja säkää löytyy 141cm. Oriin menohalut ja päättäväinen luonne on omistajan toimesta hyvin valjastettu palvelemaan positiivisena puolena niin kilpailu- kuin valmennustilanteissakin. Tilkynnan mainittavimpia saavutuksia on Islannin kansallisesta askellajiratsastuscupista haettu kolmas sija. Muitakin kilpailuiden sijoituksia toki löytyy. Viimeaikoina herran ikääntyessä kilpailutahtia on hidastettu huomattavasti ja ori alkaa pikkuhiljaa siirtyä eläkepäiviä viettämään.

ie. Ljómin suvusta löytyy isänemän paikalta islanninhevostamma Tímarit Sár. Sáriksi kutsuttu ruunikko rouva on ollut islantilaisen valmennuskeskuksen palveluksessa lähes koko ikänsä, lähinnä painottaen askellajiratsastukseen. Ratsastajat ovat käyttäneet Sária myös paikallisissa kilpailuissa, mutta sen kummempaa kilpauraa ei tammalle ole koskaan suunniteltu. Sárin melko mutkaton, joskin aavistuksen herkkä luonto sopii hyvin valmennuksiin, tammaan on helppo luottaa ja aloittelevatkin ratsastajat voivat edistyä Sárin kanssa. Säkää Sárilta löytyy 132cm.

ei. Ljómin emänisä on islanninhevos-ori Syfjaður. Syfjaður on eli aikanaan yksityisomistuksessa Islannin eteläosassa. Ori kilpaili paikallisella ja kansallisella tasolla askellajiratsastuksessa, sekä paikallisella tasolla myös kouluratsastuksessa muutamia kertoja. 139cm ruunikko herra oli luonteeltaan ailahtelevainen, mutta ratsuna osaava ja herkkä. Syfjaður'n omistajalla oli vuosikymmenien kokemus islanninhevosista ja ratsastuksesta ja menestystä erityisesti paikallisista kisoista tuli. Valitettavasti Syfjaður menehtyi 15-vuoden ikäisenä ähkyyn kotonaan keväisenä aamuna.

ee. Ljómin emänemää kutsutaan nimellä Vinur. Hento 130cm korkea rouva asustelee tällä hetkellä yksityisomistuksessa keskikokoisella tallilla Tanskassa. Kilpaura-aikanaan Vinur eli kuitenkin Islannissa ja kilpaili paikallisella tasolla lähinnä este- ja kouluratsastuksen saralla. 4-käyntinen issikkatamma on väriltään voikko ja luonteeltaan tammaa luonnehditaan utealiaaksi ja peruskiltiksi hoidettavaksi. Merkittävää menestystä ei tammalta ole takataskuun jäänyt, mutta kouluratsastuksessa parhaimmillaan kilpailtiin helpon A:n luokissa ja esteratsunakin Vinur hyppäsi jopa 80cm korkeita esteitä. Askellajeja tammalla ei valitettavasti juuri edes harjoiteltu, saati kilpailtu. Vinur viettelee nyt eläkepäiviään Pohjois-Tanskassa.

Näyttelyt

PKK 16/04/2012 Terälän talli lk4 Muut tammat HY tuom. Anne
PKK 31/03/2012 PKK Mininäyttely 5/8 lk3 Ponitammat ei tuloksia tuom. ?
PKK 31/03/2012 Mel Seren lk 4 HY tuom. nica
PKK 30/03/2012 Mel Seren lk 4 HY tuom. nica

VSN 16/04/2012 VSN lk4 Ponitammat tuom. Mirage 03/03 (2+3+3+1+3+3+3+3+2+2 = 25)
VSN 14/03/2012 Stal Lycan lk2 Ponitammat tuom. Luciana 04/06 (2+3+3+1+3+3+3+3+2+2 = 25)
VSN 21/03/2012 Stal Lycan lk2 Ponitammat tuom. Luciana 04/06 (2+3+3+1+3+3+3+3+2+2 = 25)

Valmennukset

13/03/2012, Eba, Kouluratsastus (HeA)

Aloitimme alkuverkkojen jälkeen. Ljómi eteni taas innokkaasti, mutta kuunteli ratsastajaa ja ei painanut kädelle. Tamma kulki muutenkin melko rentona – huomasi että Jonna K. oli tehnyt töitä Ljómin rauhallisuuden kanssa. Olin hyvin tyytyväinen ratsukon edistykseen, mutta päätin silti vielä kerrata helpon A:n radasta hitautta vaativia asioita. Pyysin ratsukkoa aloittamaan pohkeenväistöstä – sen kävisimme vain nopeasti läpi, niin että Ljómilla ei olisi mitään kiirettä juosta eteenpäin. Jonna K. ohjasi ratsunsa pohkeenväistöön. Tamma meinasi ensin kiirehtiä eteen, mutta ratsastajan ohjeiden avulla tajusi hiljentää vauhtia ja edetä ristiaskelein lievästi eteenpäin. Toiseenkin suuntaan väistö onnistui, joten pyysin ratsukkoa siirtymään seuraavaan harjoitukseen, joka oli takaosankäännös. Jokaisesta kulmasta tulisi tehdä takaosankäännös. Ratsukko tuli kävelemään uran sisäpuolelle, jotta käännöksillä olisi enemmän tilaa. Jonna K. antoi muutaman pidätteen Ljómille ja tamma valpastui. Hevonen asettui lievästi ja mutta käveli käännöksen läpi. Huomautin siitä ratsastajalle, joka olikin terästäytynyt seuraavaan kulmaukseen. Tässä kulmassa Jonna K. oli tarkkana ja Ljóm suoritti takaosankäännöksen. Muutaman kierroksen jälkeen pyysin ratsukon takaisin uralle. Seuraava tehtävä olisi temponvaihtelut – erityisesti hitaat osiot. Pari aloitti hitaasta käynnistä. Käynti oli jotain keskikäynnin sekoitusta, mutta Jonna K. jatkoi sitkeästi tamman suostuttelua hitaaseen käyntiin. Pian Ljóm alkoikin hidastaa ja käynti muuttui yhä raskaammaksi ja hitaammaksi. Lisättyä käyntiä ei tarvinnut kauaa hakeakkaan, vaikkakin Ljóm koitti muutaman kerran siirtyä raviin. Ravissa hidastelu oli myös hankalaa, mutta tamma alkoi tyytyä kohtaloonsa ja hidastamaan ja hetken taistelun jälkeen. Lisätyssä ravissa Ljóm suorastaan kiisi eteenpäin, muttei yrittänyt siirtyä laukkaan. Hidasta laukkaa tamma meni jo nätisti, mutta nopeatempoista, lisättyä laukkaa en edes pyytänyt kokeilemaan. Ljóm vaikutti hieman hikiseltä, joten jätin kaksikon loppujäähdyttelemään.

13/03/2012, Eba, Kouluratsastus (HeA)

Saavuin kentälle, kun Jonna K. oli nousemassa selkään. Ljómi liikehti hieman – sitä ei selvästi huvittanut odotella kovinkaan kauaa. Pian ratsukko lähti alkukäynneille. Ljómi kulki eteenpäin turhankin innokkaasti, se painoi kädelle melko kovaa. Jonna K. joutui rauhoittelemaan ratsuaan tasaisin väliajoin. Pitkän työskentelyn jälkeen tamma alkoi kuitenkin kantaa itseään ja rauhoittumaan, joten pääsimme aloittamaan itse valmennuksen. Lähdimme harjoittelemaan itsessään helpon A:n rataa – seuraavassa valmennuksessa pureutuisimme ongelmakohtiin. Ratsukko aloitti ohjelman oikeaoppisella tervehdyksellä ravista. Ljómin keskiravi meinasi kiihtyä nopeatempoiseksi raviksi, mutta Jonna K. oli tottunut tamman kiihdytyksiin ja osasi hiljentää ennen kuin Ljómi edes lähti kunnolla kiitämään. Pohkeenväistö sujui hieman haparoiden, koska tamman mielestä helpompaa oli mennä suoraan eteenpäin kuin ristiaskelilla eteen. Myös seuraava pohkeenväistö sujui ihan hyvin, vaikkakin Ljómi oli vieläkin menossa enemmän suoraan. Siirtyminen lisättyyn käyntiin sujui hyvin – tamman luonnollinen käynti taisi olla lisätyn käynnin vauhtista. Keskikäynti ei ollutkaan niin helppo juttu, mutta Jonna K. ohjasi Ljómin hienosti hitaampaan käyntiin – vaikkakin tamma yrittikin näyttää mahdollisimman surkealta ja säälittävältä. Takaosankäännökset sujuivat hyvin niinkin hitaiksi liikkeiksi – Ljómi tyytyi kohtaloonsa ja ei enää edennyt niinkään nopeasti. Harjoituslaukka keinui eteenpäin myös varsin mukavasti, Jonna K. mukautui tammansa liikkeisiin hyvin ja Ljómkin alkoi ottaa ratsastajaa huomioon jo erittäin hyvin. Puoliympyrät, laukannostot ja täyskaarrot lopussa sujuivat nekin hyvin, joten lopputervehdysten jälkeen päästin ratsukon jäähdyttelemään.

19/02/2012, Veera (VRL-10444), Kouluratsastus (HeB)

En ollut ennen islanninhevosta valmentanut ja mietin miten tämä nyt sujuisi. Pieni karvapallero, Ljomi ja sen omistaja Jonna K lähestyvät kenttää, hevosella on hyvin pitkä talvi karva. Pyydän Jonnaa lämmittelemään Ljomin käynnissä ja ravissa, he aloittavat pitkin ohjin käynnissä. Kun Ljomi on lämmennyt niin pyysin ratsukkoa aloittamaan lisätyllä käynnillä, se heiltä sujuikin hyvin, ainoa ongelma olivat Jonnan jalat, hänen kantapäänsä nousivat kokoajan ylös. Huomauttelin siitä hänelle vähän väliä. Pyydän ratsukon raviin jolloi Ljomi tekee pienen pukin. Nauran, pyydän ratsukon keskiraviin ja se sujuukin ihan hyvin, vaikkakin hevonen yrittää välillä rikkoa töltille. Huomaan että tämän asian kanssa joutuu ratsastaja tekemään kovasti töitä. Kysyn ratsastajalta mikä on Ljomille vaikein liike Helpossa B:ssä, tämä vastaa että pohkeenväistö. Pyydänkin ratsukkoa tekemään pohkeenväistön, tamma kulkee pää turhan ylhäällä. Sanon tästä ratsastajalle ja pyydän kokeilemaan uudelleen niin että hän yrittää pitää tamman pään alempana. Nyt pohkeenväistö onnistuukin hyvin. Aika on kuitenkin loppumassa, joten Jonna alkaa jäähdytellä Ljomia.

Ikääntyminen (VAI):
6 vuotta - 13.02.2012
7 vuotta - 14.05.2012
8 vuotta - 14.08.2012
9 vuotta - 13.11.2012
10 vuotta - 12.02.2013
11 vuotta - 14.05.2013
12 vuotta - 14.08.2013
13 vuotta - 13.11.2013
14 vuotta - 12.02.2014
15 vuotta - 14.05.2014
16 vuotta - 14.08.2014
17 vuotta - 13.11.2014

Copyright © 2006-2012 Jonna K. ja Susanna F.