Duren Jesper

Duren Jesper Kilpailukalenteri Jälkeläiset

Tämä hevonen on virtuaalihevonen!


© Jonna K.

KRJ II
18 (6+6+6) - 40 - 20 - 10 - 5 = 93 p.
Huhtikuu 2012

DUREN JESPER

Virallinen nimi Duren Jesper Kutsumanimi Jesper
Rotu Friisiläinen Sukupuoli Ori
Syntymyäaika, ikä 18.08.2009,    13 vuotta Säkäkorkeus 166 cm
Väri Musta Koulutustaso Helppo A, Re 80 cm
Kasvattaja yersinio, VRL-06303
Friisiläistalli Duren, DURE5209
Omistaja Jonna K., VRL-00327
Asuinpaikka Pöllömetsä Rekisterinumero VH11-040-0061

Jesper on täyttänyt 18/10/2009 3v, minkä jälkeen ikääntyy VAI-järjestelmällä.
Lisää ikääntymisestä sivun alalaidassa

Luonnekuvaus

Jesper on parhaimmillaan osaavissa käsissä. Pienellä kaivuulla suuren hevosen sisältä löytyy lämmin sydäminen ja luotettava kumppani. Toisaalta löytyypä Jesperiltäkin se oma värikäskin puolensa. Jämäkkä ja päättäväinen herra näyttää kyllä kyntensä jos se saa mahdollisuuden. Toisten hevosten kanssa Jesper tulee hyvin toimeen, joskin se usein laitumella viettää aikaa enemmän sivussa kuin lauman kanssa.

Alkukäynnit menee erityisesti uusien ratsastajien kanssa enemmän tarkkailun ja kokeilun muodossa. Sekä ratsastaja, että hevonen tutustuvat toisiinsa. Varmaotteisen ratsastajan ei tarvitse tehdä suuria eleitä saadakseen liikettä Jesperiin, mutta mikään ei toki tapahdu hetkessä. Ajan saatossa Jesperistä saa luotettavan ratsun niin koti- kuin kilpakentillekin. Melusta ja hälinästä tämä herra ei useinkaan hätkähdä, vaikka tokihan me kaikki arvostamme hiljaisuutta ja rauhallisuutta vähintäänkin silloin tällöin. Jesperin kanssa kova työ palkitaan. Jesper taitaa niin perusaskellajit kuin koulukiemuratkin helpon A:n tasolle saakka. Vaikka jokainen päivä ei olekaan toinen toistaan täydellisempiä niin kilpailuissa Jesper on menestynyt ihan kivasti. Olosuhteiden ollessa kohdillaan sekä ratsastaja, että Jesper osaavat nauttia kiemuroista. Olemme aloitelleet myös valjakkoajo-opetusta Jesperille, joskaan emme ole vielä päässeet kovin pitkälle. Tähtäämme valjakkoajossa kilpakentille helppoihin (noviisi -) luokkiin. Samalla Jesper saa vähän vaihtelua ja kyllähän molempien lajien harjoittelu myös tukee toinen toistaan. Valjaiden kanssa opiskelu on mennyt toistaiseksi melko kivuttomasti, vaikka tottahan siinä näin alkuun on ollut ihmettelemistä. Totuttelun ja kärsivällisyyden kautta voittoon, eikös niin ole tapana sanoa? Jesperillä on melko rivakat askeleet, mikä on mukavaa sinänsä ettei sitä tarvitse juurikaan houkutella uralla eteenpäin. Pysähdysten kanssa on jouduttu harjoittelemaan enemmän, kun se meno jo houkuttelisi niin.

Kovan ulkokuoren sisältä valonpilkahduksia lähettää pieni pehmo, erityisesti kun Jesperille uhraa aikaa ja lepertelyä :) Jesper on melko helppo hoidettava, joskin harjanselvittely tai kavioiden putsaus ei välttämättä ole Jesperin mielipuuhaa. Kunnialla noistakin silti on selvitty suurimmilta osin eikä siinä tarvitse sotaa nostaa pystyyn, että ne kaviotkin nousee. Pieni askel tai pari suuntaan jos toiseenkin kuuluu toki asiaan, kukapa jaksaisi seisoskella paikallaan jatkuvasti. Varusteita laitettaessa Jesper on sama oma itsensä, antaa vaan hoitajan puuhailla ja tuskin korvaansa letkauttaa. Ottaa kuolaimet sen kummempia miettimättä. Ruoka-aikaan Jesper on jo karsinan ovella kärkkymässä ja tälle herralle ruoka maistuukin hyvin. Myös kaikenmoiset porkkana- ja omenalohkot menee nopeasti alas, ihan sama kuka tarjoaa. Jo taluttaessa saattaa Jesperin testaaja tulla esiin, erityisesti se pieni nurmikaistale tallin kulmalla voi houkutella, mutta yleisesti ottaen kävelee kyllä hienosti perässä sinne minne taluttaja viekin.

Sukutaulu

fri-o. Jasper Ye fri-o. Tetman fri-o. Ijidau
fri-t. Klasine
fri-t. Ijidau fri-o. Oege
fri-t. Whita
fri-t. Uilkje fri-o. Tjeerd fri-o. Tsjalke
fri-t. Vianna
fri-t. Zoe fri-o. Loadewyk
fri-t. Esme

Jesperin isä on musta koulupainoitteinen friisiläis ori Jasper Ye. Kookas ja komea herra on kilpaillut kouluratsastuksen tiimoilla ja taitaa kiemurat Vaativan B:een tasolle saakka. Jasper Ye on tuontihevonen, eikä sen vanhemmista ole mainittua tietoa juuri nimien lisäksi. Isä polveutuu kuitenkin mustista friisiläisistä.

Jesperin emä on Uilkje. Musta friisiläinen tuontitamma kuten sulhonsakin, eikä suvusta tiedetä juuri muuta, kuin että kaikki ovat mustia friisiläisiä. Myös Uilkje on kilpaillut kouluratsastuksessa, menestystä on niitetty erityisesti GP-tason luokissa. Tamman kuvien perusteella on tullut myös valjakkoa vedettyä, joskaan sen tiimoilla emä ei ole kilpaillut.

Näyttelyt

PKK 16/04/2012 Terälän talli lk3 Muut oriit HY tuom. Anne
PKK 15/04/2012 Vecno Stud lk1 Lämminverioriit HY tuom. Odelie
PKK 31/03/2012 Mel Seren lk3 Muut oriit HY tuom. aksu
PKK 30/03/2012 Mel Seren lk3 Muut oriit HY tuom. nica

VSN 16/04/2012 VSN lk1 Hevosoriit tuom. Mirage 04/04 tuom. Mirage (3+4+3½+3+3+4+4+2½+3+2 = 32)
VSN 14/03/2012 Stal Lycan lk3 Hevosoriit 05/08 tuom. Luciana (3+4+3+3+3+4+4+2+3+2 = 31)
VSN 21/03/2012 Stal Lycan lk3 Hevosoriit 05/08 tuom. Luciana (3+4+3+3+3+4+4+2+3+2 = 31)

Valmennukset

26/03/2012, Jonna K., Maastoretki

Päätimme tehdä Pöllömetsän toisen omistajan kanssa maastoretken Pöllömetsän kauniissa maisemissa hienon ilman johdosta. Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja lämpöasteitakin alkaa kevään myötä olla jo reilut viisi astetta. Valitsimme reitiksemme lyhyehkön, ratsastaen kestoltaan noin 45 minuuttia kestävän reitin. Se olisi juuri sopiva pienelle retkellemme. Suski F. ratsasti Huikan Varmaa ja minä tulin Jesperillä. Lähdimme liikkelle rennossa käynnissä ja nautimme kevätlintujen laulusta. Hevoset käyttäytyivät (jopa yllättävän) hyvin eikä suurempia ongelmia reitin alkutaipaleella ollut. Metsätielle päästyämme päätimme ottaa ravipätkän ja Suski kehottikin Varmaa reippaaseen raviin ensin. Minä ja Jesper seurasimme pian perästä. Jesperin ravi tuntui melko sulavalta tänään, joskaan sen menohalut eivät olleet varsinaisesti huippuluokkaa. Hetken ravailun jälkeen annoimme hevosten jatkaa taas käynnissä ja höpisimme Suskin kanssa niin tallin asioista kuin keväästä ja säästäkin. Retken rauhallisuus sai kuitenkin kääntöpuolensa kun Varma päätti, ettei vauhti riitä sen menohaluille. Niinpä Suski päästi Varman ravailemaan, jotta oriin menohalut saataisiin vielä karisemaan. Suurehkolle peltoaukiolle saavuttuamme yllytimme poikia jopa laukkaan saakka, viileähkö ilma virkisti kummasti ratsastajaa ja laukka tuntui suorastaan vapauttavalta, vaikka valppaana toki sai olla jatkuvasti. Pian Varmakin tyytyi jatkamaan lenkkiä käynnissä ja monen pyrähtelyn jälkeen päätimme jatkaa viimeiset mutkat tallille jäähdyttelykäyntien merkeissä. Retki oli ollut oikein mukava ja tuntui, ettei kaunis kevätpäivä mennyt missään nimessä hukkaan!

13/03/2012, Eba, Kouluratsastus

Aloitimme alkulämpöisten jälkeen. Kuten olimme edelliskerralla sopineet, tänään harjoittelisimme takaosankäännöstä. Jesper oli heti alusta lähtien rentona ja vastaanottavaisena. Suoristettuaan hevosen pitkälle sivulle Jonna K. antoi tarvittavat avut ja Jesper alkoi hieman haparoiden suorittaa liikettä. Jonna K. antoi ohjilla hieman liikaa tukea, jolloin ori otti muutaman askeleen taaksepäin. Ratsastaja tajusi kuitenkin itsekin virheensä heti ja kevensi ohjastuntumaa. Uusintakerralla Jesper tajusi homman jujun jo paremmin ja Jonna K.:kin antoi ohjeet selvemmin. Pyysin ratsukkoa tulemaan takaosankäännöksen vielä oikealle vielä kerran. Jonna K. asetti Jesperin hyvin ja ori lähti takaosankäännökseen. Tällä kertaa suoritus oli jo erittäin hyvä – Jesper oli tajunnut liikettä hieman enemmän ja se onnistui jo hieman paremmin. Seuraavaksi ratsukko saisi tulla takaosankäännöksen vasempaan suuntaan. Ensimmäisellä kerralla Jesper oli taas hieman hukassa, mutta Jonna K. osasi antaa jo paremmat avut ja ori teki hienon takaosankäännöksen, vaikkakin hiipi hieman eteenpäin. Huomautin hiipimisestä Jonna K.:lle, joka seuraavassa kulmassa osasikin jo pidättää ratsuaan juuri sopivasti – ori ei lähtenyt peruuttamaan muttei myöskään mennyt eteenpäin. Mielestäni ratsukko oli tehnyt valtavan hypyn eteenpäin tänään, joten jätin heidät loppujäähdyttelemään.

13/03/2012, Eba, Kouluratsastus

Alkukäyntien aikana koitimme saada Jesperin rentoutumaan. Ori kulki jäykkänä ja jännittyneenä. Pian se alkoi kuitenkin rentoutua askel kerrallaan. Jonna K. myötäili ratsunsa liikkeitä hyvin. Kun Jesper oli vertynyt, aloimme pureutua pohkeenväistöihin ravissa. Ori ravaili hyvin takaosa allaan, joten pyysin ratsukkoa aloittamaan tehtävän. Jonna K. ohjasi hevosensa suoralle ravissa ja alkoi väistättää sitä pienin avuin. Jesper väisti aavistuksen lapa edellä ja kaula kiemuralla, josta huomautinkin heti Jonna K.:lle. Seuraavan väistön aikana samaan suuntaan ratsastaja olikin tarkkana ja piti Jesperin kaulan suorana. Myös hevosen lapa ei etuillut väistössä. Myös seuraavan kerran ratsukko meni väistön oikein hyvin. Toiseen suuntaan lapa meinasi taas lähteä edelle, mutta Jonna K. oli tarkkana ja suoristi hevosen oikein hyvin. Väistöt menivät myös tähän suuntaan hyvin. Sovimme, että seuraavalla kerralla harjoittelisimme takaosankäännöstä, joka oli Jesperillä vielä hieman hakusessa.

Ikääntyminen (VAI):
13 vuotta - 17.04.2012
14 vuotta - 17.07.2012
15 vuotta - 17.10.2012
16 vuotta - 16.01.2013
17 vuotta - 17.04.2013
18 vuotta - 17.07.2013
19 vuotta - 17.10.2013
20 vuotta - 16.01.2014
21 vuotta - 17.04.2014

Copyright © 2006-2012 Jonna K. ja Susanna F.